SP. Glanerbrug 1 – Losser 1: 0-2

Losser zorgt voor enorme stunt.

Wat niemand voor mogelijk had gehouden gebeurde afgelopen zondag in Glanerbrug. De geplaagde ploeg van het technisch duo Gerard Bos en Patrick Bakhuis verraste namelijk vriend en vijand door met KVV Losser met 2-0 van titelkandidaat Sportlust Glanerbrug te winnen. Dit leverde de Lossernaren behalve drie broodnodige punten ongetwijfeld ook het nodige zelfvertrouwen op.

De opdracht van te voren was duidelijk, namelijk de torenhoge favoriet Sportlust, dat alleen hun topscorer Boy Strijker vanwege een schorsing moest missen, niet in hun spel laten komen en vanuit de gesloten linies proberen tot resultaat te komen.

In tegenstelling tot de meeste voorafgaande wedstrijden, lieten de gasten vanaf de eerste minuut zien wel degelijk veel intensiteit in een wedstrijd te kunnen leggen. Niemand uitgezonderd gebeurde dat op een dusdanige manier dat de gastheren in het eerste halfuur tot niet een uitgespeelde kans kwam. Losser daarentegen kwam een aantal keren gevaarlijk door. Zo was het de ook vanmiddag weer ijverige Issy Wevers die zijn iets te gehaast ingeschoten inzet voorlangs zag gaan en kwam Yorick Tijhuis net wat kracht te kort om zijn rush met een doelpunt te bekronen.

Na ruim een kwartier spelen kwam toch de verdiende voorsprong voor de Lossernaren. Een prima aanval over links, waar linkerspits Sander van der Meer zijn directe tegenstander een lastige middag bezorgde, bereikte dezelfde Sander van der Meer uiteindelijk Issy Wevers die zijn inzet in de lange hoek kansloos achter de doelman zag verdwijnen. Ook na deze treffer bleef Losser in die fase de bovenliggende partij. Met ondersteuning vanuit het middenveld werden de drie voorwaartsen afwisselend via de vleugels en centrumspits Lex Zwijnenberg aan het werk gezet. De balvaste Zwijnenberg, die stapje voor stapje na zijn zware knieblessure fitter begint te worden, werd steeds vaker gezocht en zorgde daardoor voor de nodige dreiging. Ondanks een aantal mogelijkheden wisten de gasten de voorsprong niet uit te breiden.

Gaandeweg nam Sportlust de regie over. Losser werd vroeger vastgezet en werd gedwongen meer de lange bal te spelen. Dat leidde tot meer balverlies aangezien de hoog ingebrachte ballen veelal een prooi waren voor de lange verdedigers van de thuisploeg. Ondanks dat de ambitieuze Glanerbruggers, die ondanks de overstap naar het zaterdagvoetbal graag kampioen willen worden, in de laatste fase voor rust een aantal keren dreigend doorkwamen, bleef de prima spelende verdediging samen met doelman Martijn Ensink overeind.

Na de rust waren het de gastheren met het meeste balbezit. Dit leidde gedurende de eerste 10 minuten tot een aantal gevaarlijke situaties voor het doel van Martijn Ensink. Gevaar overigens dat vooral ontstond door spelhervattingen en een van de weinig goed uitgevoerde aanvallen van Sportlust waarbij aanvoerder Desmond Holtman zijn inzet net langs de door hem verkeerde kant van de paal zag verdwijnen. Losser bleef optisch gezien vrij gemakkelijk overeind. De gastheren bleven desalniettemin dreigend wat gezien de individuele  kwaliteiten van de selectie niet vreemd is. Gaandeweg werd ook zichtbaar dat de krachten uit de veelal jonge lichamen van de Lossernaren verdwenen. Reden voor de technische leiding om drie wissels door te voeren. Voor resp. Lex Zwijnenberg, Ramon Kuipers en Yorick Tijhuis kwamen Luc Stockmann, Ingmar Unland en Koen Stegge in het veld. Dit legde de moe gestreden Losserse ploeg geen windeieren. Sterker nog, nadat de eerste mogelijkheden van de gasten nog niet werden verzilverd was het in de 85-stre minuut Luc Stockmann, herstelt van een hamstringblessure, die met een prima actie de inkomende Sander van der Meer wist te bereiken en zijn ploeg op de verlossende 2-0 wist te zetten. Een enorme vreugde explosie viel Sander ten deel. De thuisploeg gaf zich zichtbaar gewonnen. Met iets meer overtuiging had Losser de overwinning nog meer glans kunnen geven, maar zowel Sander van der Meer als Koen Stegge konden hun inzetten niet verzilveren.

Losser kon drie zeer belangrijke punten bijschrijven. Noem het bonuspunten. Winnen bij de nummer 2 waartegen het thuis, met name in de eerste helft, bijna alle hoeken van het veld kreeg te zien. Een prestatie van formaat. Nagenieten mag, waarbij als ongeschreven regel geldt dat dit mag tot aan de dinsdagtraining. En om er nog maar cliché tegenaan te gooien: een zwaluw maakt nog geen zomer…..

Daarna moeten alle pijlen gericht zijn op komende zondag. Dan staat in Losser de wederom belangrijke wedstrijd tegen DSVD uit Deurningen op het programma.

Voorbeschouwing volgt.