Losser 1 – Reunie 1: 2-2

Het is Losser afgelopen zondag niet gelukt om de punten in huis te houden. In het duel met naaste concurrent Reunie uit Borculo moesten de Lossernaren uiteindelijk genoegen nemen met een gelijkspel. De 2-2 eindstand gaf de verhoudingen in het veld overigens goed weer.

Na een aftastend begin namen de gasten geleidelijk het initiatief. Hoewel de gastheren zo af en toe een speldenprik uitdeelden en met name via de beide vleugelspitsen Sander van der Meer en Luc Stockmann een aantal keren dreigend doorkwam, was het Reunie dat in het eerste gedeelte van de eerste helft de bovenliggende partij was. Dit resulteerde dan ook in de op dat moment terechte voorsprong voor de Borculoërs. Het was de rechterspits die zijn inzet onhoudbaar voor doelman Martijn Ensink in de bovenhoek zag verdwijnen.
Losser ging niet bij de pakken neerzitten en zette aan. Het spelbeeld veranderde en Losser nam de regie over. Waar het bij de jonge thuisploeg nog wel eens ontbreekt aan drive en de ultieme wil om een wedstrijd te winnen, was daar vanmiddag geen sprake van. Niemand uitgezonderd lieten de Lossernaren zien zich niet zomaar gewonnen te geven. De thuisploeg kreeg de touwtjes goed in handen en de gasten werden de laatste 20 minuten voor rust de duimschroeven aangedraaid. Nadat de ijverige centrumspits Lex Zwijnenberg een aantal keren net niet de trekker kon overhalen, was het uiteindelijk Sander van der Meer die zijn ploeg op gelijke hoogte bracht. Dit gebeurde uit een terecht gegeven strafschop. Het was de op rechts weggestuurde Luc Stockmann die zijn tegenstander zijn hielen liet zien en de bal voor de voeten van Lex Zwijnenberg leek te brengen. Een van de verdedigers van Reunie zat er nog tussen maar deed dat al glijdend met zijn hand naar de bal. De prima leidende scheidsrechter van dienst stond er bovenop en wees gedecideerd naar de stip. Sander liet de doelman vervolgens kansloos. Met nog een kleine 10 minuten op de klok tot aan de rust, leek Losser bevrijd en zette het aan voor een tweede treffer. Ondanks een aantal mogelijkheden lukte dat niet en gingen beide ploegen met een gelijke stand rusten.

Na rust in eerste instantie hetzelfde spelbeeld als de laatste fase in het eerste bedrijf. De thuisploeg, enigszins geholpen door de aanwakkerende wind, bleef druk op de achterhoede van de gasten houden. Hoewel ook nu grote doelkansen uitbleven wist Losser toch op voorsprong te komen. Een ogenschijnlijk afgeslagen aanval kwam voor de voeten van Issy Wevers die zich niet bedacht en met een diagonale schuiver in de rechter benedenhoek de keeper van de gasten kansloos liet. Mede doordat de weersomstandigheden steeds abominabeler werden en de stormachtige wind beide ploegen steeds meer parten ging spelen, was er van “normaal” voetbal niet of nauwelijks meer sprake. Om die reden leek het dat Losser de zo broodnodige drie punten ik huis kon houden. Reunie dacht daar toch anders over. Gelijk aan de eerste helft veranderde het spelbeeld en waren het nu de gasten die nog eens aanzetten.
Losser was niet meer bij machte de bal in de ploeg te houden om zo de driepunter over de streep te trekken. Balverlies op het middenveld leidde de gelijkmaker van de bezoekers in. Een steekbal door het hart van de verdediging van de gastheren bracht een speler van Reunie alleen voor Martijn Ensink die vervolgens de bekeken stift in zijn doel zag verdwijnen. Het was tevens het laatste noemenswaardige wapenfeit van beide ploegen.

Na afloop waren vriend en vijand het erover eens dat de gelijke eindstand de verhoudingen in het veld goed weergaven. Door de oranje gekleurde bril van Losser bekeken had er na de 2-1 voorsprong en de goede fase waarin de thuisploeg zich op dat moment bevond wellicht wat meer in gezeten. De realiteit gebiedt daarnaast ook te zeggen dat met name in het eerste deel van de wedstrijd de gasten een aantal mogelijkheden op het vergroten van de voorsprong hebben laten liggen.

De finale fase van de competitie is aangebroken. Hoewel de uitslagen op de andere velden niet overwegend gunstig waren, zal Losser vooral zich vooral op zich zelf moeten richten. Een groot pluspunt van de wedstrijd van gisteren was de bereidheid van iedereen om tot een goed resultaat te komen. Natuurlijk gaat er nog het nodige mis en zijn er nog veel dingen voor verbetering vatbaar. Nee, dit gaat nu even niet over het hoge jeugdige gehalte van deze ploeg. En ook niet over spelers die teleurgesteld zijn omdat er niet gewonnen is of omdat ze niet spelen. Jong of oud, basisspeler of wisselspeler, iedereen moet het besef hebben dat wedstrijden in deze fase van de competitie niet zonder een hoge intensiteit in al zijn facetten met een goed resultaat over de streep getrokken kunnen worden. En dan maakt het ook niet uit wie er speelt en tegen wie er gespeeld wordt.
Garanties worden er niet gegeven, maar als deze geleidelijk weer nagenoeg fitte selectie zich net als gisteren als team en met overgave blijft presenteren, is er in de resterende 11 wedstrijden nog van alles mogelijk. De tijd zal het leren.

Komende zondag staat de derby tegen een van de topfavorieten, Sportlust Glanerbrug op het programma. Op sportpark Het Bultserve in Glanerbrug wordt om 14.00 uur afgetrapt.