Onnodig verlies Losser

Losser heeft de prima start van de competitie geen dito vervolg kunnen geven. In het kletsnatte Deurningen moesten de Lossernaren na ruim 90 minuten voetbal de punten aan DSVD laten. Een nederlaag die Losser voor een niet onbelangrijk deel aan zichzelf te wijten heeft.

Losser begon uitstekend aan de wedstrijd. Op het natte maar prima bespeelbare natuurgrasveld namen de gasten vanaf de aftrap het initiatief. Dat leverde ook gelijk een aantal doelrijpe kansen op. Met name de ongrijpbare Luc Stockmann was een ware plaag voor zijn tegenstander. Het was dezelfde Stockmann die zijn ploeg binnen 5 minuten tot twee keer toe op voorsprong leek te brengen. Alleen voor de doelman van de gastheren verdwenen zijn inzetten langs de voor hem verkeerde kant van het doel. Amper drie minuten later was het de mee opgekomen Koen Stegge die zijn voorzet net iets te scherp aansneed en daardoor de goed naar binnen gekomen Thijs Volker net niet wist bereiken, waar terug leggen op de geheel vrij staande spits Ruben Bonte wellicht een betere optie was geweest. Losser bleef de bovenliggende partij en kreeg voor het bij vlagen prima veldspel na een klein half uur loon naar werken. Het was topscorer Ruben Bonte die de bal onderschepte en vervolgens de doelman kansloos liet. Een volledig terechte afspiegeling van hetgeen beide ploegen tot dat moment op de mat legden. Het wachten was vanaf dat moment op een uitbreiding van de verkregen voorsprong. Een moment van onachtzaamheid van de tot moment souverein spelende Lossernaren, leidde echter tot de gelijkmaker. Slordig uitverdedigen bracht een van de spitsen van de gastheren vrij voor doelman Erik Scheffer die op de inzet kansloos was. Ondanks deze teleurstelling pakte Losser de draad gelijk weer op en bleef met prima combinatievoetbal druk op het doel van de thuisploeg uitoefenen. Na ruim een half uur spelen leidde de mooiste aanval van de middag tot een nieuwe voorsprong voor Losser. Via Sander Meer kwam de bal bij Ruben Bonte die na een 1-2 combinatie met Sander de naar binnen gekomen linkervleugelverdediger Koen Stegge bereikte. Diens vrije doorgang naar het doel van de thuisploeg leidde tot de tweede treffer van zijn ploeg. Een doelpunt uit het boekje, zo gezegd.
Losser was behoudens een aantal plaagstootjes van de gastheren tot dat moment nauwelijks in de problemen geweest. Voetbal is soms echter een raar spelletje. Binnen 5 minuten keek Losser namelijk tegen een 3-2 achterstand aan. Eerst was er een ingebrachte hoge bal, een van de velen deze middag, voor het doel van Erik Scheffer die bij de tweede, verste paal ongehinderd kon worden doorgekopt en vervolgens door de volledige vrij staande spits van DSVD worden ingekopt. Een situatie die vooraf nog in de wedstrijdbespreking uitvoerig was besproken aangezien DSVD daarop een patent heeft. Op slag van rust was het opnieuw raak en opnieuw ging er een dekkingsfout aan vooraf. Een volgende hoog ingebrachte bal werd door doelman Erik Scheffer niet op juiste waarde ingeschat als gevolg waarvan een opnieuw bij de verste paal volledig vrij staande speler van DSVD de bal simpel in het doel kon koppen. Geheel tegen de verhouding in zochten beide ploegen met 3-2 voorsprong voor DSVD de droge kleedkamers op.
Vanaf de hervatting liet Losser zien de zaak weer te willen recht zetten. Het was eerst de deze middag in de afwerking ongelukkige Luc Stockmann die zijn inzet na een prachtige aanval via Ruben Bonte in volledig vrij staande positie over het doel zag verdwijnen. Vlak daarna leek aanvoerder Tim Damhuis zijn ploeg op gelijke hoogte te brengen. Zijn inzet met het hoofd verdween net naast het doel.
Geleidelijk nam DSVD het initiatief over. De Losserse ploeg leed zichtbaar onder de totaal onnodig verkregen achterstand en zag bovendien de krachten uit de nog jonge lichamen verdwijnen. De fysiek sterke thuisploeg daarentegen voelde dat en zocht meer de duels op. En daar zit vooral de kracht van DSVD. Kom je tegen de ploeg van trainer Niki Leferink in de duels te voetballen dan weet je dat het een lastig verhaal wordt. Met het inbrengen van oud-prof Patrick Gerritsen werd er ook nog een kwaliteitsinjectie aan de kant van de Deurningers ingebracht en moest Losser in het laatste deel van de wedstrijd haar meerdere erkennen in de tegenstander. Nadat de thuisploeg via een wederom hoog ingebrachte voorzet de 4-2 had laten noteren, leek het inbrengen aan Losserzijde van Yorick Tijhuis, Bhodi Gering en Huub Luijerink de Lossernaren nog wat vleugels te geven, zeker nadat Bhodi Gering na een assist van Ruben Bonte voor de aansluitingstreffer had gezorgd. Het slotakkoord was echter voor de thuisploeg waardoor de eindstand 5-3 op het scorebord stond.

Teleurstelling op de gezichten bij de spelers, begeleiding en bij de ook nu weer in grote getale aanwezige supporters. Teleurstelling echter niet voortkomend uit wanhoop. Waar vorig seizoen in met name de eerste competitiehelft wedstrijden verloren gingen met over het algemeen het predicaat “kansloos”, daarvan was gisteren en ook in de eerste verloren gegane wedstrijd tegen Saasveldia geen sprake. Waar tegen Saasveldia nog wel verdiend verloren werd, gisteren tegen DSVD was een punt minimaal verdiend geweest. Daarover was vriend en vijand het na afloop eens. Veel belangrijker is de manier waarop er tot dusverre gespeeld wordt en, vooral, wedstrijden beleefd worden. Natuurlijk gaat er nog het nodige mis en vanzelfsprekend uiten supporters hun frustratie over individuele fouten. Dat mag, daaruit blijkt betrokkenheid. Deze groep zal zeker niet alle nog resterende wedstrijden in winst weten om te zetten. Wat wel zeker en zichtbaar is, is de bereidheid van iedereen om daarvoor wel alles te doen. Elke training en wedstrijd opnieuw. Dat besef dringt steeds meer door tot deze groep en straalt het ook steeds meer uit. Supporters zien dat ook en uiten hun frustratie op een andere manier dan afgelopen seizoen. Een gehoord geluid gisteren na de wedstrijd spreekt in dat opzicht boekdelen: “Er is hard gewerkt, goed gevoetbald en dan mag je verliezen”.
Komende zondag een nieuwe uitdaging. Koploper Grol uit het Achterhoekse stadje Groenlo komt op bezoek in Losser. Een nieuwkomer in 3A met de aantekening dat deze zichzelf benoemde, ambitieuze titelkandidaat daarom zelf heeft verzocht.
Voorbeschouwing volgt later deze week.