NEO 1 – Losser 1: 2-1

“Losser heeft zijn lot in eigen handen”, dit was de slotzin in de voorbeschouwing op de wedstrijd die KVV Losser afgelopen zondag in Borne tegen NEO moest afwerken.
In dezelfde voorbeschouwing werd tevens aangegeven dat de Lossernaren alles uit zichzelf moesten halen om de geoliede Bornse machine tot stand te brengen. Het lot bleek het vlaggenschip van Losser uiteindelijk niet gunstig gezind. Aan de inzet lag het niet. De bereidheid van iedereen om niet dezelfde afslachting dan de vier voorgaande tegenstanders van het ambitieuze NEO te ondergaan, was er zeker.
Toch bleek het na ruim 90 minuten niet genoeg. Net niet.

De gasten begonnen goed aan de wedstrijd. Nadat twee hoekschoppen binnen de eerste minuut niet het gewenste resultaat hadden, leek Sander van der Meer een scherp ingesneden voorzet vanaf de rechterkant tot een doelpunt te promoveren. De kersverse vader, die in de wedstrijdbespreking van zijn medespelers een Losser-shirt voor zoon Milan kreeg overhandigd, kwam een teenlengte te kort om zijn ploeg aan een voorsprong te helpen. Na een kleine 20 minuten kwam die voorsprong er toch. Nadat ook de thuisploeg zich uiteraard niet onbetuigd liet, zo verdwenen twee schoten van afstand naast het doel van Martijn Ensink, was het Ramon Kuipers die dezelfde Sander van der Meer van een strakke voorzet voorzag waarmee de frèle spits wel raad wist.
De thuisploeg nam de regie steeds meer over. Het meeste balbezit was ook over de hele wedstrijd genomen voor het op voorhand sterker geachte NEO. Tot uitgespeelde kansen leidde dat echter niet voor de ploeg van trainer Jan Willem van Holland. De enige grote doelrijpe kans die de gastheren kregen was dan ook niet de verdienste van NEO zelf maar werd ingeleid door een Losser speler. De onfortuinlijke linkervleugelverdediger Ruben Bos zag bij zijn terugspeelbal vanaf de middenlijn NEO-speler Max Brunninkhuis over het hoofd die met deze buitenkans wel raad wist. De gasten waren zichtbaar van slag en moesten het initiatief bij de thuisploeg laten. Toch kreeg Losser nog twee kansen op de voorsprong. Prima individuele acties van Issy Wevers en de bedrijvige Luc Stockmann werden door doelman Peterman onschadelijk gemaakt. NEO kreeg voor de rust nog twee keer een mogelijkheid op voorsprong te komen maar het was doelman Martijn Ensink die dit voorkwam.

Na de thee hetzelfde spelbeeld van het laatste gedeelte van de eerste helft. De thuisploeg had het meeste balbezit waarbij het spel zich voornamelijk voltrok op het middenveld. Het tempo lag in de wedstrijd echter dusdanig laag dat er van uitgespeelde kansen geen sprake was. NEO wilde wel maar miste de “brille” (citaat uit het verslag van NEO). Dat was niet voor een onbelangrijk deel de verdienste van de gasten. De ruimtes werden klein gehouden, zoals dat in trainersjargon wordt genoemd, waardoor de gastheren vaak gedwongen werden de lange bal te hanteren. Gevaar leverde dat niet of nauwelijks op.
Gebeurde er dan niets meer? Dat was zeker het geval. In de 53-ste minuut sloeg het noodlot opnieuw toe voor Losser. Vooruitlopend op de viering van de verjaardag van de goed heiligman, pakte Losser voor de tweede keer deze middag uit. Een hoog ingebrachte corner leek een prooi te worden voor de Losser-defensie. Tot ontzetting van alles en iedereen die Losser een warm hart toedraagt kon de mee naar voren gekomen centrale verdediger van de gastheren de bal ter hoogte van de tweede paal ongehinderd binnen koppen en zijn ploeg aan een voorsprong helpen.
Losser probeerde vervolgens de gelijkmaker nog te forceren maar behoudens een poging van Luc Stockmann (redding keeper) kon de jonge Losserse ploeg het tij niet meer keren.

Een sneu verlies derhalve voor Losser. Een puntje had er gezien de kansenverhoudingen zeker in gezeten met wel de restrictie dat de thuisploeg het meeste balbezit had en op grond daarvan de fortuinlijke maar niet onverdiende winnaar was.
Losser likt de wonden, die overigens niet diep ingesneden zijn. Met de mogelijkheden die er zijn heeft Losser zich tegen een van de titelkandidaten prima gepresenteerd. Natuurlijk, punten heeft het niet opgeleverd en daar gaat het uiteindelijk om. En punten heeft Losser nodig, wil het niet (verder) in de problemen komen. Daarvan is iedereen zich bewust. De groep begint echter steeds meer gretigheid te vertonen. Gretigheid die nog meer moet worden gecombineerd met de bereidheid “vuile meters” te maken. Dat zal deze jonge Losserse ploeg ook de komende twee nog voor de (korte) winterstop af te werken wedstrijden moeten opbrengen. Te beginnen komende zondag in Losser tegen Twenthe Goor.