Losser 1 – SP Glanerbrug 1: 1-3

KVV Losser moest afgelopen zondag haar meerdere erkennen in Sportlust Glanerbrug, de gedoodverfde kandidaat voor de titel in de derde klasse A. Na een 0-3 ruststand, werd het uiteindelijk 1-3.

Wie na het aanschouwen van het eerste bedrijf van de wedstrijd tussen het veredelde jeugdelftal van Losser en het geroutineerde en met veel kwaliteit overlopende keurkorps van Sportlust Glanerbrug ook maar enig moment dacht de schade tot een 0-3 achterstand beperkt zou blijven, werd niet serieus genomen.
De eerste 45 minuten op het sportpark van Losser werd het een kat en muisspelletje tussen twee ongelijkwaardige ploegen. De ambitieuze gasten uit het buurdorp Glanerbrug lieten zien heel goed te kunnen voetballen. Met sterkhouders als Gradus Hempenius, Keven Spanjaard, Desmond Holtman en Boy Strijker – spelers die op minimaal hoofdklasseniveau niet zouden misstaan – moest de thuisploeg alle zeilen bij zetten om de schade beperkt te houden. Hoewel de opdracht vooraf luidde om niet op voorhand de “bus te parkeren” maar de rijen verder van de goal van doelman Erik Scheffer gesloten te houden, dwong de koploper de thuisploeg steeds verder terug. Het was zeker niet zo dat de gastheren zich zo maar gewonnen gaven en daar waar het mogelijk was de aanval niet zocht. Met name de ijverige Luc Stockmann en zijn secondant en nestor Sander van der Meer deelden hier en daar wat plaagstootjes uit. Tot echte scoringskansen leidde dat echter niet.
Het was vooral Sportlust dat de klok sloeg. Met de ene aanval nog mooier dan de andere werd de verdediging van Losser belaagd. Het overwicht van de gasten werd uitgedrukt in 3 doelpunten en daarmee mochten de gastheren niet ontevreden zijn.

Hoe anders was het wedstrijdverloop in de tweede helft. Waar de koppies in de rust bij de Lossernaren de eerste minuten nog tot diep in de letterlijke schoot verdwenen, geleidelijk werd er rechter op gezeten en was er het besef dat de slachtbank vermeden moest worden. Het was dan ook mooi om te zien dat de ploeg zich steeds meer figuurlijk vastbeet in de tegenstander. Natuurlijk bleef het kwaliteitsverschil zichtbaar maar de thuisploeg kroop steeds meer uit haar schulp, ging veel korter op de man spelen en kwamen daardoor ook meer in balbezit. En onder het motto ”zoals je verdedigt ben je ook aan de bal”, werd het zo waar een wedstrijd. De gasten, al dan niet bewust wat gas terug nemend, werden door de strijd die Losser leverde steeds onnauwkeuriger en van het sprankelende spel in de eerste helft was weinig meer te zien. Nadat de licht geblesseerde Sander Meer volgens afspraak het veld ging ruimen voor de 16-jarige(!) Jorick Tiehuis en de moe gestreden 17-jarige Tom Schulten zijn plaats afstond aan zijn leeftijdgenoot Dyon Zwijnenberg, bleef Losserprima prima tegenstand bieden aan de gasten. Sterker nog, het was de prima spelende Koen Stegge die zijn ploeg na een prachtige crosspass van Ruben Bonte het op dat moment verdiende doelpunt schonk. Dit zorgde voor nog meer elan en drive bij de gastheren. Niemand uitgezonderd gooiden de Lossernaren er nog meer energie in, in de poging de aansluitingstreffer te forceren. Even leek dit in het water te vallen toen een werkelijke prachtige lob van de verder in de tweede helft onzichtbare Gradus Hempenius via de binnenkant van de paal in de handen van Erik Scheffer terecht kwam. In de tegenstoot leek Losser loon naar het harde werken te krijgen. Een aanval over een aantal schijven belandde voor de voeten van de mee opgekomen vleugelverdediger Ruben Bos. Oog in oog met de doelman van de gasten zag Ruben zijn schot echter naast het doel verdwijnen. Bij Losser maakte Jop Engelbertink zijn opwachting nog ten koste van Huub Luijerink.

Het zou wellicht ook te veel van het goede geweest zijn. Daarvoor waren de krachtsverhoudingen in de eerste helft simpelweg te groot.
Losser heeft vanmiddag echter te zien gegeven dat het in staat is zich in een wedstrijd te knokken. Daar waar het in voorgaande wedstrijden te vaak niet te zien was, vanmiddag bleef men ondanks een kansloze achterstand fier overeind. Het leek alsof het besef er was dat deze toch al krappe selectie, bestaande uit veelal jonge (lees: jeugd-)spelers, als basis veel strijd moet leveren en van daaruit, en dat is zoals eerder aangegeven onlosmakelijk met elkaar verbonden, het voetballend gedeelte inhoud te geven. En dat er door deze groep goed gevoetbald kan worden, hebben de voorgaande wedstrijden eveneens bewezen.

De weg is nog lang en de tijd is er zeker. Laten we met zijn allen de schouders er onder blijven zetten. Met steun en een positieve houding van alle(!!) Losser-supporters – gisteren waren dat er opvallend veel – is er veel mogelijk. Ook met deze groep, bestaande uit alleen maar inwoners uit Losser!!